Буринь: День національної жалоби

26 квітня 1986 року... Чорною та гіркою увійшла ця дата в історію людства. На благодатній землі українського Полісся, майже в центрі Європи, за 110 км. від столиці України Києва, сталася аварія, яку обґрунтовано вважають найбільшою в світі техногенною і екологічною катастрофою.

Та скільки б часу не минуло, все одно чорнобильський біль чорною гіркотою осідає в душах українців, ця трагедія навіки оселилась у людських серцях. Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено надто дорогою ціною.

У 1993 році в Буринській районній державній адміністрації на обліку перебувало 814 осіб, в тому числі 400 постраждалих дітей, 332 учасника ліквідації на Чорнобильській АЕС та 82 евакуйованих та переселених осіб.

На сьогоднішній день у нашому районі проживає 338 осіб, що мають статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Серед них 194 учасника ліквідації, 80 громадян евакуйованих та переселених із радіаційно забруднених територій, 50 постраждалиих дітей, 14 сімей, котрі втратили годувальників, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, повідомляє http://brn.sm.gov.ua

Соціальна підтримка громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, є одним з важливих напрямків роботи управління праці та соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації. Управлінням проводиться робота з реалізації Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», згідно якого постраждалі особи мають право на всі види пільг та компенсацій.

З початку нинішнього року на виконання заходів, пов’язаних із соціальним захистом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян, надійшло 127,7 тис. гривень.

З обласного бюджету виділяються кошти на медичне забезпечення осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. У 2018 році передбачено 81,0 тис. гривень.

Щорічно проводиться санаторно-курортне оздоровлення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи віднесених до 1 категорії. Всі бажаючі забезпечуються санаторно-курортним оздоровленням. У 2017 році оздоровлено 3 особи 1 категорії, у 2018 році виплачено компенсацію за невикористану санаторно-курортну путівку 20 особам 1 категорії в розмірі по 481 гривень.

З питань надання компенсаційних виплат та отримання пільг особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, жителі району можуть звертатися до управління праці та соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації або за телефоном 2-31-61.

26 квітня – День національної жалоби. Про те, що сталось, не можна забувати. Лише наша пам'ять і вдячність може бути хоч якоюсь винагородою тим, хто поклав на цей «атомний вівтар» своє здоров'я та життя.

Низький уклін і довічна повага всім, хто брав участь у подоланні наслідків чорнобильського лиха. Вічна пам’ять загиблим, вічна шана подвигу героїв-ліквідаторів!

На світлині: місто Буринь 26 квітня 2018 року.

Фото Івана Житника.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.