«Талантами квітне земля Кролевецька»

У Кролевецькому районному будинку культури було представлено творчий звіт Кролевецького району «Талантами квітне земля Кролевецька».

Він пройшов у рамках ІІ етапу обласного фестивалю народної творчості «Квітуй в любові і добрі, Сумщино, край благословенний!».

Відзначимо, що захід присвячений 80-й річниці утворення Сумської області.

У холі закладу, до початку концертного творчого звіту, відбулася виставка майстрів Кролевеччини. Вишиванки, роботи з дерева, паперу, вовни, картини, фотографії і на чільному місці – кролевецькі рушники і стилізований одяг від Кролевецького вищого професійного училища – все це милувало очі гостей свята.

Відкрили фестиваль улюбленці глядачів – народний аматорський гурт «Мальви» піснею «Мій край» на слова поета-земляка Олександра Петуха, музика – Ігоря Гуменюка.

Дана композиція вперше прозвучала, адже вона створена лише кілька тижнів тому.

Також кролевчани та гості вперше побачила і вже відому в країні колекцію одягу з кролевецьким орнаментом від талановитого майстра Тетяни Герман та її сина Арсена. Спільно з учасниками дитячої громадської організації «Центр українознавства «Гідність» вони реалізовують проект «27 вишиванок до 27-ї річниці Незалежності України».

Привітали гостей свята зі сцени перший заступник голови Сумської обласної ради Анатолій Річкаль, начальник управління культури Сумської обласної державної адміністрації Олена Мельник, голова Кролевецької районної державної адміністрації Олег Кучерявий та начальник управління освіти, культури, молоді та спорту Кролевецької міської ради Наталія Діброва.

Вони відзначили подяками, грамотами і дипломами представників культури та органів районної влади за підтримку і розвиток національної культури та мистецтва.

– Місто Кролевець, без перебільшення, – це столиця рушників. Адже кролевецькі рушники популярні не тільки в Україні, а й в усьому світі, – підкреслив Анатолій Річкаль, перший заступник голови Сумської обласної ради в інтерв’ю інтернет-порталу БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ). – У них закладена вікова мудрість нашого українського народу. І вона передається з покоління в покоління. Кролевецька земля народила чимало знатних, відомих людей. Серед них – педагоги, лікарі, творчі особистості. і цей перелік можна продовжувати. Я побував на кількох аналогічних творчих звітах, зокрема, в Ямполі, Бурині. Тепер ось – у Кролевці. На сцену тут виходили різновікові аматори артисти – кому вже й за 80 років, а кому тільки – 7-8 літ, а то й ще менше. І всі вони – талановиті артисти. І всі вони в убранні, зробленому місцевими професійними майстрами. А головне, аматори артисти зі сцени випромінюють любов до рідного краю та України. І це, безсумнівно, передавалося й численним глячдачам у залі. І як зауважив видатний поет-земляк Михайло Шевченко, коли б усі міністерства працювали так добре, як Міністерство культури України, то ми б уже були в Європі…

До слова, у концертній програмі взяли участь кращі виконавці з сіл Кролевецького району та міста Кролевець.

І кролевчани ще раз довели, що вони зберігали, й будуть берегти та примножувати традиції українського народу.

Тут лунають мелодії, звучать пісні, пишуться картини, бачать світ нові поетичні збірки.

А візитною карткою Кролевеччини був, є і буде кролевецький рушник, підсумував сайт 05453.com.ua

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.