Бути чи не бути монетизації на Сумщині?

За ініціативи громадської організації «Спілка ветеранів АТО Сумської області» в Сумській обласній раді відбулася зустріч керівництва Сумщини, народних депутатів України, учасників бойових дій та ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Зауважимо, що основна увага на ній приділялася обговоренню Постанови Кабінету Міністрів України №197 «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах» від 14 березня 2018 року.

Відзначимо, що вона передбачає монетизацію пільгових перевезень не менше, ніж 30 поїздок на місяць.

Учасники антитерористичної операції на Сході країни звернулися до керівництва області з пропозицією звернутися до Кабінету Міністрів України щодо відміни цієї постанови.

Голова Сумської обласної ради Володимир Токар, зокрема, зауважив, що монетизація пільг стосується багатьох жителів області, у тому числі і тих, хто захищає нашу країну на Сході, хто був в Афганістані, ліквідував наслідки Чорнобильської катастрофи, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

«Тому з метою всебічного обговорення цього питання хочемо почути думку усіх присутніх. Сподіваюся, що ми дійдемо спільного рішення, конструктивно обговоримо усі моменти. Обіцяю, що ви можете розраховувати на підтримку депутатського корпусу», – підкреслив Володимир Токар.

А заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Микола Подопригора наголосив, що монетизація пільг на проїзд не має погіршувати соціальні умови для учасників бойових дій, повідомляє сайт sm.gov.ua

Голова Спілки ветеранів АТО Сумської області Володимир Лаврик довів, що монетизація передбачає повернення готівки не менше ніж за 30 поїздок. Для учасників бойових дій додасться ще 20 відсотків. Тобто, у Сумах ця цифра буде 90 гривень та 108 гривень відповідно.

Володимир Лаврик вважає, що це насмішка над тими людьми, кому держава надала пільги за певні заслуги. Учасники АТО стверджували про те, що у постанові немає норми у кількості перевезень та згадки про те, що безоплатний проїзд забезпечується тільки при поїздках на роботу чи з роботи.

Окрім цього, не врегульовано питання проїзду в областях поза межами реєстрації.

На їхнє перконання, ситуація, коли пропонується бігати з талонами до чиновників, щоб компенсувати проїзд – є неприйнятною.

Ця постанова обмежує права пільговиків, а не полегшує користування пільгами, які гарантовані законодавством України», переконані атовці.

«Питання монетизації пільг неодноразово розглядали на координаційній раді в Сумській обласній державній адміністрації, і наша спільна думка, що уряд не має права погіршувати умови пільговиків. Ми разом з народними депутатами маємо зробити все, аби в суспільстві не виникло соціального напруження, – наголосив перший заступник голови Сумської обласної ради Анатолій Річкаль.

Анатолій Річкаль також підтримав ще одне болюче питання, яке порушили учасники АТО на зустрічі – відновлення Сумського інституту артилерії.

Адже, коли його переводили до Львова, то звучали й такі мотиви, що Сумщина – це прикордонна область з Росією. І тут можливі виникнення нестабільності.

Та як показав час, наголосив Анатолій Річкаль, на Сумщині є і стабільність, і спокій, патріотизм і готовність сумчан стати на захист рідної України.

Це, до ркчі, підтверджує і той факт, що бійці із Сумщини постійно перебувають в зоні АТО, захищаючи цілісність держави.

Підтримав пропозицію учасників АТО, і наголосив у своєму виступі Анатолій Річкаль на тому, що для учасників війни на Сході держави край необхідно створити санаторно-курортні бази на території області.

Тут мали б можливість проходити реабілітацію та відпочивати учасники АТО разом із родинами.

Адже саме така реабілітація дасть змогу колишнім бійцям швидше адаптуватися в суспільстві, повернутися до мирного життя.

Тим більше, що і в Конотопському, Недригайлівському, Серединобудському, Сумському, Буринському та й інших районах області є прекрасні природні місця та можливості створити реабілітаційні бази для захисників Вітчизни.

Депутати Верховної Ради України від Сумщини – Ігор Молоток та Олег Медуниця – розповіли, дана постанова поки що діє як рекомендація.

Голови обласних державних адміністрацій в двомісячний термін зобов’язані затвердити розмір грошової компенсації пільг на проїзд.

Потім рішення прийматимуть органи місцевого самоврядування – бути чи не бути монетизації в окремо взятому регіоні.

Втім, народні депутати погодилися і пообіцяли донести рішення присутніх на цій важливій зустрічі-нараді до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана…

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.