Презентовано Проект організації території регіонального ландшафтного парку «Сеймський»

Прект представила перед депутатами обласної ради та громадськістю завідувач кафедри екології та ботаніки Сумського національного аграрного університету Вікторія Скляр. Саме вона є керівником групи науковців, які розробляли цей проект.

З часу прийняття рішення обласної ради від 07.10.2016 року про створення Комунального закладу обласної ради «Регіональний ландшафтний парк «Сеймський» до обласної ради надішли чисельні звернення фізичних та юридичних осіб щодо вирішення проблемних питань користування земельних ділянок Парку у зв’язку з обмеженнями у використанні земель, що знаходяться у його віданні.

Через це останнім часом доля заповідної території стала об’єктом гарячих протистоянь. На території чотирьох районів, які понад чверть століття входять до складу парку, спалахнули протести громадян.

Тому у грудні минулого року була створена робоча група, яка вивчала стан справ щодо діяльності регіонального ландшафтного парку «Сеймський», проводила виїзні засідання до Буринської, Путивльської, Конотопської та Кролевецької районних державних адміністрацій з роз’ясненнями порядку використання земель Парку, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

Представляючи на розгляд присутніх документ, Вікторія Скляр розповіла, що згідно з проектом парк було поділено на три зони – заповідну, яка включає всі існуючі на території парку заповідні об’єкти (заказники та пам’ятки природи), зону регульованої рекреації, в яку включено річку Сейм із прибережною захисною смугою з обох берегів (призначена для відпочинку й оздоровлення) та господарську зону. До останньої включено більшість земель парку і в її межах може проводитися господарська діяльність згідно з загальними вимогами щодо охорони навколишнього середовища.

За словами голови обласної ради Володимира Токаря, зазначений Проект має доленосне значення у напрямку збереження природно-заповідного фонду регіону, біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримання загального екологічного балансу, відтворення природних комплексів, земельних та водних ресурсів, формування національної екологічної мережі.

«Документ добре опрацьований робочою групою, адже до зонування територій, узгодження спірних питань, що виникали у господарській частині парку, були залучені і науковці, і мисливствознавці, і екологи, і юристи, і спеціалісти у земельній сфері. Ми чітко розуміємо, що є землі сільськогосподарського призначення, але є й місця, які не можна чіпати. Із 95 тисяч га такими є 4 тисячі га. На цій території живуть червонокнижні тварини, є унікальна флора і фауна. Там не можна полювати, ловити рибу, займатися землеробством, тим більше – браконьєрством, яке, на жаль, процвітає», - переконаний голова обласної ради Володимир Токар.

Таку ж думку має й заступник голови Сумської ОДА Микола Подопригора. Він вважає, що затвердження обласною радою цього Проекту дозволить зняти всі ті питання, які хвилюють сьогодні громадськість. «Цей регіональний ландшафтний парк створений ще в 1994 році. Лише коли ми спробували привести спільно з обласною радою діяльність «Сеймського» до вимог законодавства, стали виникати якісь проблеми. Але тепер ми робимо крок, який дозволить обласній раді всі ці проблеми зняти. Згідно з Проектом організації території «Сеймського» практично 95% парку – це господарська зона, на території якої дозволяється рільництво, садівництво, городництво, мисливство, бджільництво, сінокосіння, випасання худоби, збір грибів, ягід та лікарських рослин, випасання худоби, рибальство тощо. Діяльність парку лише накладає додаткові зобов’язання на землекористувачів у частині дотримання екологічного законодавства – це невикористання пестицидів першого і другого порядку, та додаткові санкції за розорення сіножатей і пасовищ (за що наступає не тільки адміністративна відповідальність, а й кримінальна). Саме це питання і турбує сьогодні окремі групи людей, адже його врегулювання перешкодить нецільовому використанню земель парку».

Директор Департаменту екології та охорони природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації Ігор Кривозуб називає ландшафтний парк Сеймський смарагдовим поясом України. На цій екологічно-чистій території є можливість, за словами еколога, відтворювати дикоростучі рослини, відновлювати популяцію червонокнижних тварин, риби. Також є можливість використовувати парк як туристичні маршрути – велосипедний, байдарочний і спуск на плотах.

Голова постійної комісії обласної ради з питань земельних та водних ресурсів Сергій Демеха вважає ситуацію, яка розгортається навколо Парку, заполітизованою: «Тут присутні інтереси окремих осіб, які вирубають ліси, знищують екологію, стріляють тварин. Питанням захисту екології, а відтак – створенням чи збереженням Парку мають займатися професіонали, а не зацікавлені люди. Латифундисти хочуть забрати ласий шмат землі. Я раджу поставити їм інтереси екологічні вище особистих. Цей Парк конче необхідний не лише для області, а й в цілому для держави».

Найбільшою проблемою на сьогодні науковці, депутати та громадськість називають відсутність зонування, оскільки ця територія має бути зразком і взірцем використання природних ресурсів. Тому присутні дійшли згоди, що затвердження Проекту парку вкрай необхідне, адже дозволить врегулювати найбільше непорозуміння щодо господарської діяльності на заповідній території і оформлення права власності громадян на земельні ділянки.

Резюмуючи хід наради, Володимир Токар наголосив, що в усіх питаннях, що виникають навколо ландшафтного парку «Сеймський», треба чітко розібратися і підходити зі здоровим глуздом. «Треба все робити за законом і прийняти адекватне рішення. Ми повинні розуміти чіткі кордони, де можна займатися господарством, а де ні», - сказав голова обласної ради.

Робоча група продовжуватиме удосконалювати територію в заповіднику. Наступного тижня буде проведена робота на території чотирьох районів, аби взяти всі непорозуміння і спекуляції навколо діяльності парку. Остаточне рішення ухвалять депутати на сесії обласної ради.

У роботі робочої групи взяв участь Анатолій Річкаль, перший заступник голови Сумської обласної ради, депутат Сумської обласної ради по виборчому округу №4, до складу якого входять місто Буринь та частина Буринського району.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.