Недригайлівська ОТГ відзначає свою першу річницю

Недригайлівська селищна рада у статусі ОТГ працює вже 1 рік. Громада об’єднала між собою 23 населені пункти та близько 9 тисяч населення.

За досить короткий термін на території Недригайлівської ОТГ відбулось чимало змін. Відремонтовано більшість доріг смт Недригайлів, встановлено 102 вуличні ліхтарі, до благоустрою території залучено оновлену техніку.

Громада використовує усі можливості, аби не просто зберегти й утримувати важливі об’єкти у кожному населеному пункті, а й удосконалити матеріальну базу, яка існує. Це оновлення дитячих майданчиків для ДНЗ та шкіл, ремонти будинків культури і доріг, які досі взагалі не ремонтувалися. Громада тісно співпрацює із місцевими підприємствами, сільгоспвиробниками. Вони допомагають вирішувати проблеми, вкладають кошти у благоустрій ОТГ.

Опорний навчальний заклад громади − Недригайлівська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів стала учасником Всеукраїнського проекту зі створення Нової української школи. Наразі за кошти ДФРР заклад знаходиться на стадії реконструкції, яка передбачає утеплення фасаду, заміну вікон та даху.

Для закладу у 2017 році додатково було придбано два шкільних автобуси. Також у сфері освіти облаштовані ігрові майданчики для Недригайлівського ДНЗ, Маршалівської філії Недригайлівської СЗОШ та Іваницького ДНЗ за кошти бюджетів різних рівнів. Встановлені твердопаливні котли у сільському клубі села Зелене та в Іваницькому ДНЗ. Здійснено ремонт тепломережі у Іваницькій філії Недригайлівської СЗОШ.

Загалом освітня галузь ОТГ представлена 8-ма закладами: спеціалізована Недригайлівська опорна ЗОШ з 4-ма філіями, два навчально-виховні комплекси, Недригайлівський будинок дитячої та юнацької творчості, Недригайлівська дитячо-юнацька спортивна школа, Недригайлівський міжшкільний навчально-виробничий комбінат. Процес оптимізації громада розпочала зі зниження освітніх ступенів Маршалівської та Червонослобідської філій опорного закладу до першого, Курманівської філії до другого ступенів.

У сфері благоустрою громада також демонструє результати. Окрім капітальних ремонтів доріг вулиці Вишнева в смт Недригайлів та вулиці Шевченка в с. Іваниця, проводився і поточний, ямковий ремонт вулиць смт Недригайлів. І хоча за рік існування ОТГ громада відремонтувала небагато дорожнього полотна, але це, у порівнянні, більше ніж за 26 років, розповів голова Недригайлівської ОТГ Ігор Остапчук.

За його словами, роками ніхто не займався дорогами і тротуарами, «сьогодні» процес вирішення проблеми зрушив з мертвої точки. Недригайлівська ОТГ використовує усі можливості залучення коштів для проведення ремонтних робіт, окрім коштів місцевого бюджету, намагається використовувати надходження коштів з районного та державного бюджетів та за домовленістю від місцевих агровиробників і підприємців.

За кошти державного бюджету громада «дала світло» 5 вулицям сіл Маршали, Віхове, Хоружівка, Кулішівка та ряду вулиць смт Недригайлів. Загалом встановлено близько 102 вуличних ліхтарів.

Для забезпечення населення житлово-комунальними послугами у сфері водопостачання, водовідведення, вивезення та збору сміття на території громади функціонує комунальне підприємство «Недригайлівводосервіс». Його автопарк у 2017 році вперше за роки незалежності був оновлений. Зокрема придбано трактор марки МТЗ-82, за кошти субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури ОТГ закуплена спецтехніка (вантажний автомобіль, трактор, причіп, косарка).

У Недригайлівській ОТГ, як і у багатьох інших, існує проблема кадрового голоду. За словами Ігоря Остапчука, громаді не вистачає фахових спеціалістів, а саме: архітектора, спеціалістів з просторового планування, фінансистів, працівників культури. За рік тричі був оголошений конкурс на посаду начальника відділу культури, і лише третя спроба завершилась успіхом. Громада планує вирішувати цю проблему, запропонувавши більш вигідні умови спеціалістам, які працюють у райдержадміністрації.

Порозуміння зі згаданою вище держаною установою та Недригайлівською районною радою протягом року для громади була неабиякою проблемою, розповів Ігор Остапчук. У питаннях впровадження реформи децентралізації Недригайлівська ОТГ тісно співпрацювала з обласною владою, а на районному рівні громаду ігнорували. За весь зазначений період часу ОТГ неодноразово зверталась до районної влади із запитом про передачу на баланс громади дитячої та районної бібліотеки, районного будинку культури. Станом на «сьогодні» – порозуміння знайдено, зазначив голова, але втрачено купу часу, за який можна було б, вкладаючи певні кошти, поліпшити стан зазначених закладів культури.

Загалом після об’єднання з’явилось більше можливостей для розв’язання питань життєдіяльності територій, зазначає Ігор Остапчук. Люди бачать роботу в сферах ЖКГ, благоустрою, освіти. На фініші - виготовлення містобудівної та планувальної документації населених пунктів Кулішівка, Хоружівка, Іваниця, Віхове, Вакулки, Луки, без яких неможливий подальший розвиток територій.

Недригайлівська ОТГ впровадила механізм співпраці із громадами через розроблення проекту «Центр безпеки громади» на своїй території спільно з Краснопільською ОТГ. Проект був затверджений на сесії ради ОТГ, рішенням сесії виділені земельні ділянки під будівництво Центру. Громада одна з перших з ОТГ в області підписала угоду про міжмуніципальне співробітництво з Краснопільською ОТГ, яка передбачає спільне виготовлення проектно-кошторисної документації, необхідної для будівництва Центрів безпеки громад на зазначених територіях.

Фінансування будівництва для Недригайлівської ОТГ буде здійснюватися за рахунок ДФРР та близько 1 мільйона гривень громада виділить із місцевого бюджету.

Наразі подібних Центрів безпеки громад, які б складалися з 5 компонентів (екстрена допомога, поліція, державна служба надзвичайних ситуацій, рятувальні загони і система відеонагляду та реагування на кризові ситуації) в Україні немає.

Марина Гавриленкова,

радник з питань комунікацій Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування /Local Government Development Centre в рамках Програми U-LEAD with Europe: Ukraine – Local Empowerment, Accountability and Development Programme

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.