6 липня 2018 року відбулася 20 сесія Сумської обласної ради

Як і анонсував інтернет-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ), сьогодні, 6 липня 2018 року, під головуванням Володимира Токаря, голови Сумської обласної ради, відбулася двадцята сесія Сумської обласної ради сьомого скликання.

Пленарне засідання розпочалося з приємних моментів. Перш за все, Володимир Токар привітав депутатів обласної ради, виконавчий апарат із 20-річчям створення Сумської обласної ради, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

Він нагадав, що першим головою Сумської обласної ради було обрано Анатолія Олександровича Єпіфанова. Наступним керівником депутатського корпусу, який очолював обласну раду два скликання, був Марк Абрамович Берфман. Надалі найвищий законодавчий орган Сумщини очолювали Вячеслав Іванович Шапошник, Володимир Миколайович Токар, Геннадій Володимирович Михайленко.

У непростий час – після Революції Гідності – головами обласної ради були Микола Олексійович Клочко та Віра Іванівна Лаврик. Складно довелося працювати і Семену Павловичу Салатенку. «Але, незважаючи на всі труднощі, які виникають під час розбудови нашої країни, керівництво обласної ради протягом цих 20 років дбало про те, щоб вищий законодавчий орган Сумщини працював стабільно, приймав виважені рішення по яким живе і працює населення нашої території, захищав права громадян та їх інтереси», – наголосив Володимир Токар.

Тож привітав депутатів обласної ради, виконавчий апарат, представників органів місцевого самоврядування, всіх причетних до розбудови Сумщини з 20-річним ювілеєм та побажав успіхів у нелегкій, але благородній справі.

Також Володимир Токар виконав приємну місію і вручив відзнаки Верховної Ради України.

Надали депутати слово представнику трудового колективу СНВО Валерію Шершенюку, який попросив обласних обранців звернутися до вищого керівництва держави, аби те звернуло увагу на ситуацію, яка виникла на підприємстві.

Депутати Сергій Демеха та Марія Коняєва просили внести до порядку денного питання створення тимчасової контрольної комісії Сумської обласної ради з питання вивчення суспільно-політичної та економічної ситуації, що склалася в окремих містах обласного значення, зокрема, Конотопі та Глухові.

Там, за твердженням депутатів, через дії міських голів не приймається бюджет, відтак, люди не отримують зарплати, зупиняється робота комунальних підприємств тощо.

Потім були озвучені депутатські запити, після чого депутати перейшли до питань порядку денного сесії.

Вони погодили звіт про виконання бюджету Сумської області за І квартал 2018 року, затвердили Антикорупційну програму Сумської обласної ради на 2018 рік, проголосували за Обласний конкурс журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади».

Щодо конкурсу, то його метою є підвищення обізнаності населення Сумської області про переваги іздобутки реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, а також донесення до населення кращих практик, ініціатив й позитивних зрушень в розвитку територіальних громад.

У конкурсі чотири номінації – краща он-лайн публікація, краща друкована стаття, кращий радіоматеріал, кращий відеоматеріал.

Грошова премія за перше місце складає 10 тисяч грн., за друге – 7 тисяч грн., за третє – 5 тисяч грн.

Переможці конкурсу будуть визначені до 30 листопада поточного року, а нагородження відбудеться до Дня місцевого самоврядування, який відзначається 7 грудня.

Прийняли депутати і п’ять звернень до вищого керівництва країни: до Кабінету Міністрів України щодо уточнення формули освітньої субвенції; до Кабінету Міністрів України щодо необхідності скасування обмежень при наданні житлових субсидій громадянам та спрощення порядку і умов їх надання; до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо створення та впровадження механізму компенсації при боротьбі з лейкозом тварин; до Верховної Ради України щодо необхідності прийняття у другому читанні проекту Виборчого кодексу України; до Верховної Ради України щодо внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з метою врахування терміну проходження служби учасників АТО та Операції об’єднаних сил при визначенні їх стажу при призначенні пенсії за віком.

Погодили зміни у складі представників обласної ради у раді співзасновників обласної газети «Сумщина». Замість Лілії Ричкіної представником обласної ради у раді співзасновників обласної газети «Сумщина» буде заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко.

Також депутати проголосували за внесення змін до ряду обласних програм: Обласної цільової програми підтримки індивідуального житлового будівництва «Власний дім» на 2017-2018 роки, Регіональної програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року, Програми розвитку фізичної культури і спорту в Сумській області на 2017-2020 роки, Програми охорони навколишнього природного середовища Сумської області на 2016-2018 роки, Обласної комплексної програми «Освіта Сумщини у 2016-2018 роках», Обласної комплексної програми соціального захисту населення на 2017-2021 роки, Обласної програми підтримки співробітництва об’єднаних територіальних громад на 2018-2019 роки, Обласної цільової соціальної програми розв’язання пріоритетних проблем з використанням механізму соціального замовлення на 2018 рік, Програми економічного і соціального розвитку Сумської області на 2018 рік, Обласної програми здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування на 2016-2020 роки та до низки рішень обласної ради.

Підтримали вони кадрові та майнові питання, погодили клопотання про присудження премій та нагородження відзнаками Верховної Ради України.

Наприкінці пленарного засідання голова обласної ради Володимир Токар відповів на запитання журналістів стосовно створення контрольної комісії з суспільно-політичної та економічної ситуації, що склалася в окремих містах обласного значення.

«Підійшов час, коли ми вже просто не можемо спостерігати за тими подіями, що у Конотопі та Глухові розпалюються пристрасті. Не приймається бюджет, не виходять на роботу працівники підприємств, не отримують зарплату медики. Тому з депутатським корпусом ми вирішили розібратися і допомогти мешканцям міст, які опинилися заручниками ситуації. Вони обирали депутатів і міського голову, а ті наразі не працюють. Депутатський корпус обласної ради намагається зробити все від нас можливе, аби повноцінно працювали міста. Бо людям потрібна робота, зарплата і стабільність», – акцентував увагу Володимир Токар.

До слова, сесія пройшла конструктивно, депутати опрацювали і прийняли усі питання порядку денного, а їх було – 45.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.