Поліція Сумщини вчергове застерігає не вирішувати фінансові та грошові питання по телефону

Більш ніж на 140 тисяч гривен збагатилися шахраї, одуривши двох громадян.

У першому випадку вони «продали» фермеру насіння, у другому – додатково «захистили» чужу банківську картку.

До Конотопського відділу поліції звернувся 27-річний житель Київщини.

Він повідомив, що невідомий чоловік під приводом продажу насіння соняшника, яке нібито повинні були відвантажити з території одного з місцевих сільгосппідприємств, заволодів його грошима у сумі 130 тисяч гривен.

Ще один потерпілий від рук шахраїв, 32-річний житель Роменщини, розповів місцевим правоохоронцям, що невідомий аферист, назвавшись працівником банку, запропонував йому додатковий захист від несанкціонованого зняття грошей з банківської картки.

А у підсумку спустошив його рахунок більше ніж на 10 тисяч гривен.

Наразі за обома фактами вже відкриті кримінальні провадження за ознаками статті 190 КК України (шахрайство), поліція розшукує спритників, аби повернути потерпілим їх кошти та притягти обманщиків до відповідальності згідно чинного законодавства.

Правоохоронці знову, в котрий раз, попереджають громадян: не будьте надмірно довірливими.

Якщо вам дзвонять невідомі особи, і пропонують саме в телефонному режимі вирішити будь-які грошові, фінансові, економічні, майнові питання – не вірте, вас намагаються одурити шахраї.

Пам‘ятайте кілька «золотих правил», що допоможуть вам уникнути шахрайської пастки:

  1. Банківські працівники не проводять в телефонному режимі жодних фінансових операцій. Клієнти обслуговуються виключно в стінах банківського приміщення, і лише в тому випадку, коли ї особи підтверджені документально. Це стосується будь-яких питань, пов‘язаних з видачею, поновленням, блокуванням картки, грошових переказів, поповнень банківського рахунку чи його закриття.

  2. Якщо вам пропонують «відкупити» родича від кримінальної відповідальності – знайте, ви спілкуєтесь зі злочинцем, а тому негайно кладіть трубку. По-перше, якщо навіть припустити, що ваш син чи донька раптом і справді потрапили у неприємну ситуацію, то ви маєте розуміти, що вони дорослі самостійні люди і можуть самі, без сторонньої допомоги, у сугубо правовому полі, вирішувати свої справи. По-друге: у відповідності з чинним законодавством обіцянка, пропозиція чи дача неправомірної вигоди посадовій особі карається законом. І по-третє: якщо у вас й справді вимагають неправомірну вигоду (хабар), вам слід повідомити про це на безкоштовну «гарячу лінію» Національної поліції України 0-800-500-02-02, або «102»».

  3. В разі придбання товару через інтернет-ресурси (магазини, аукціони та дошки оголошень) відразу домовляйтесь про оплату свого замовлення після його отримання і перевірки якості. Якщо товар занадто «ваговий», чи ви купуєте велику партію, в такому разі буде розумним відразу поцікавитися особою продавця, назвою підприємства, де воно знаходиться, як дістатися до найближчого його офісу чи представництва. Після чого самому вирушити у поїздку, і тільки впевнившись, що ви спілкуєтесь з офіційними працівниками чи представниками компанії, проводити угоди купівлі-продажу.

  4. Шахраї привертають увагу потенційних жертв до своїх оголошень кількома факторами: надзвичайно низька ціна, яскрава картинка, детальний, немов списаний з якогось зразка, опис характеристик товару, короткий термін дії оголошення.

  5. Якщо в розмові продавець такого товару наполягає на більш ніж 50-відсотковій передоплаті, просить зробити це негайно, і мотивує свою вимогу терміновими строками (мовляв, потрібні кошти на операцію, народження чи хвороба дитини і т.і.), чи говорить, що у нього на цей товар вже є покупець, і навіть внесена передоплата, то така позиція вашого співбесідника вже має вас насторожити, а ще краще - спонукати відмовитися від такої покупки. Адже в даному випадку з майже стовідсотковою гарантією ви спілкуєтесь з продавцем неіснуючого товару, котрий тільки й чекає переказу коштів. Зазвичай, зловмисник буквально за кілька хвилин знімає готівку, оголошення видаляється, а сім-картку негайно викидається геть.

Тож будьте уважними і обачними, і тоді вам не доведеться стати жертвою шахрайства, застерігає Відділ комунікації поліції Сумської області.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.