Анатолій Річкаль: «Представники влади, в першу чергу, повинні піклуватися про дітей»

Актуальним для голови обласної ради Володимира Токаря є питання забезпечення якісного та повноцінного харчування дітей у дошкільних закладах Сумщини, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

Окреслюючи коло проблем у цьому напрямку, керівник депутатського корпусу акцентував увагу на забезпеченні малечі якісним та збалансованим харчуванням і в достатній кількості.

«На прийом до мене прийшли батьки дітей, які виховуються в садочку, що до червня 2017 року був підпорядкований ГУ УМВС України в Сумській області. З липня минулого року там було припинено фінансування на харчування дітей з державного бюджету. Керівництво закладу наразі самостійно не справляється з цією проблемою і батьки малечі жаліються, що діти приходять з дитсадка голодними, кажуть, що болить живіт. Це питання необхідно терміново з’ясовувати. Ми всі прекрасно розуміємо, що діти, які погано харчуються, ризикують отримати захворювання шлунку та кішківника, оскільки саме у маленькому віці формується організм. Тому у процесі розвитку і росту якісна їжа – дуже важливий аспект», - упевнений Володимир Токар.

За його дорученням робочу поїздку до вказаного дитсадка здійснили перший заступник голови обласної ради Анатолій Річкаль та голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету Микола Березін.

Вони ознайомилися з умовами перебування дітей у закладі, станом їдальні, спальних та ігрових кімнат. Також посадовці поспілкувалися з колективом дитсадка та його завідуючою Валентиною Аксенко.

За словами останньої, у зв’язку з реформами в галузі правоохоронних органів дитсадок виведений з системи ГУ Нацполіції в Сумській області, тож фінансування має йти напряму з Києва, однак останнім часом заклад не отримує коштів на покриття навіть 40% вартості харчування малечі.

Наразі у дитсадку перебуває 160 дітей. Денна вартість їх харчування до трьох років становить 18 грн, після трьох – 22 грн, 60% вартості харчування сплачують батьки.

Про результати робочої поїздки посадовці доповіли голові обласної ради. Перш за все – про проблеми незабезпеченості фінансування закладу. Вони зазначили, що у час складної фінансової ситуації влада не може залишатися осторонь, особливо, якщо мова йде про майбутнє покоління.

«Представники влади, в першу чергу, повинні піклуватися про дітей. У цьому дитсадку виховується найбільше малюків, батьки яких перебували, або зараз перебувають у зоні АТО, тому це ще й питання нашої відповідальності перед захисниками України», - зазначив перший заступник голови обласної ради Анатолій Річкаль.

Тож керівництво обласної ради прийняло рішення якнайшвидше розглянути можливість виділення коштів на харчування дітей у дошкільному навчальному закладі. Відтак на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, що відбулась 28 лютого, депутати одноголосно підтримали рішення виділити 330 тис. грн на покриття частини вартості харчування дітей. Цієї суми повинно вистачити до кінця року.

Голова комісії Микола Березін говорить, що проблема ця актуальні й для інших дитячих навчальних закладів області. Департамент освіти і науки ОДА прорахував вартість харчування у дитсадках. Так, у середньому по області вона складає 21,4 грн. Найбільшу суму виділяють у Тростянецькому районі – 30,6 грн, Миколаївській ОТГ Білопільського району – 29,1 грн та в Охтирці – 28,2 грн. Найменше коштів – у Лебедині – 13,8 грн, Ромнах та Зноб-Новгородській селищній раді Середино-Будського району – по 15 грн. Виконання норм харчування по області становить 76,9%.

«Для кожного вікового періоду потрібна своя особлива схема харчування, котра визначається особливостями обміну речовин, адаптації до їжі травної системи, росту й розвитку малюка.Дитина в дошкільному віці продовжує інтенсивно зростати, збільшує масу тіла, надзвичайно багато рухається й витрачає значну кількість енергії, інтенсивно розвиває свій інтелект. Тому саме в цей період, якщо ми хочемо дбати про здоров’я наших дітей і здорові наступні покоління, ми мусимо давати повністю те, що повинно відповідати добовим потребам дитини», - наголошує Микола Березін.

Тож рішення про виділення коштів на харчування дітей дитсадка Національної поліції також було підтримано на загальних зборах депутатів та засіданні президії і внесено на пленарне засідання 18-ї сесії Сумської обласної ради, яка відбулася сьогодні, 2 березня 2018 року.

Окремо члени профільної комісії прийняли рішення звернутися до відповідних органів Сумської міської ради з проханням розглянути можливість узяти дитячий садок на утримання міста.

Також голова обласної ради надав доручення керівництву Департаменту освіти і науки Сумської ОДА з’ясувати стан усіх дошкільних навчальних закладів області. Це питання він тримає на особистому контролі.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.