Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/plugins/system/t3/includes/lessphp/less/less.php on line 5085

Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/plugins/system/t3/includes/lessphp/less/less.php on line 7787

АНАТОЛІЙ СВИРИД, голова ГО «Серця кіборгів»: «У деяких селах немає не те що лікарів, а навіть аптеки…»

Медична допомога сьогодні стає все менш доступною. Проблемно звернутися до вузькопрофільного спеціаліста. Адже за все – обстеження, аналізи, кардіограми і УЗД – треба платити.

Ще важче тим, хто живе в селі – бо «за здоров'ям» треба їхати до районної чи обласної лікарень.

А це і далеко, і не зручно, і знову ж таки, – фінансово важко.

Саме тому відомий громадський діяч Анатолій Свирид, голова громадської організації «Серця кіборгів», ініціював соціальну програму «Медицина для кожного».

І медичні працівники їдуть до пацієнтів, а не навпаки.

На базі ФАПів сіл Сміле, Великі Бубни та Хмелів Роменського району вже провели прийом такі вузькопрофільні спеціалісти: гастроентеролог, ендокринолог, офтальмолог, кардіолог та невропатолог.

Люди проконсультувалися із лікарями, зробили УЗД та аналіз крові на цукор і вірус гепатиту В.

І все це БЕЗКОШТОВНО.

«Щоб допомогти людям в час, коли стару систему медицини майже зруйнували, а нову так і не створили, ми разом з однодумцями розпочали цю програму у Роменському районі. Лікарі, яких ми привозили, прийняли чимало пацієнтів»,– ділиться Анатолій Сирид.

І соціальна програма «Медицина для кожного», яка започаткована в листопаді 2018 року, триває та набирає обертів.

Вдалося сформувати команду високофахових лікарів, які готові працювати на виїзді, знайти відповідне пересувне обладнання для проведення УЗД, забезпечити транспорт тощо.

Зокрема, у грудні нинішнього року було організувано 6 виїздів мобільної медичної групи у села, де у лікарнях просто нема необхідних спеціалістів та обладнання, щоб допомагати людям.

Побували у селі Дубов’язівка, що в Контопському районі.

Тут, наприклад, на прийом до офтальмолога прийшло майже 40 пацієнтів.

Також відбувся прийом пацієнтів у селах Андріяшівка та Глинськ, що в Роменському районі.

Заагалом же, з початку дії програми проведено медичних оглядів та консультації для понад 500 людей.

Можливо, у масштабах країни – це й крапля у морі, але для тих, хто хворіє, і не зможе добратися з тих чи інших причин до районної чи обласної лікарень, безсумнівно, це вагома допомога.

І хто б що не говорив, медицина в Україні справді у жахливому стані.

І літні люди у селах, які найбільше хворіють та потребують якісного медичного обслуговування, просто-напросто кинуті напризволяще.

–Яка нині якість медицини у сільських районах, я мав змогу пересвідчитись на власному досвіді, – зауважив у інтерв’ю інтернет-порталу БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) голова громадської організації «Серця кіборгів» Анатолій Свирид. – Мало того, що лікарні перебувають у страшенно злиденному стані, у них просто фізично немає спеціалістів, які б задовольнили потреби населення. Та медична реформа, яку начебто провела влада, можливо, й дала якісь результати у великих містах, але у селах вона повністю провальна і ситуацію тільки погіршила… Найбільше від цієї «реформи» страждають люди похилого віку, які просто не мають можливості поїхати в обласний центр, щоб дістатися потрібного лікаря. Це відверте знущання зі стареньких, які усе життя працювали, а зараз просто кинуті напризволяще. Оскільки головна проблема лікарень – це відсутність фахових спеціалістів, ми вирішили запрошувати різнопрофільних високофахових лікарів у місцеві лікарні, щоб вони безкоштовно проводили медичний огляд та надавали профілактичні консультації… Розумію, це не стане вирішенням глобальної проблеми, але це хоча б щось, що може допомогти людям, а може й врятує комусь життя…

На прийомах люди жаліються, що змушені їздити у лікарні до районних чи обласних центрів, бо іншого виходу у них просто немає.

А для пенсіонерів, безперечно, це дуже важко, бо потребує багато часу та ще й значних витрат на проїзд з їх мізерних пенсій.

Не кажучи вже про те, що літній людині трястися кілька годин в автобусі чи маршрутці взимку – ще й фізично важко.

Наступного 2019 року мобільні медичні групи планують відвідати села в Липоводолинському, Недригайлівському та Буринському районах.

Тут селяни також чекають на медичну допомогу, якої зараз так обмаль…

Світлина Наталії Лаврової.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.