Медична реформа: «швидка» може й не приїхати

Ініційована Міністерством здоров’я України реформа екстреної медицини може понизити рівень медичного забезпечення, привести до масових звільнень і появи чорних списків пацієнтів.

Як мовиться в сюжеті ТСН, зараз у виклику не відмовляють нікому, а ось концепція реформи екстреної медичної допомоги, обнародувана міністерством, передбачає зменшення непрофільного навантаження на бригаду. За словами директора центру екстреної медичної допомоги Анатолія Вершигори на сьогодні 80 відсотків викликів – це квартирні виклики.

«Можна сказати, що вони не відносяться до екстреної допомоги. ДТП, вбивства, втопили, поразки струмом, пожежі, отруєння – цих викликів дуже мало», – зауважує він.

І саме на цьому повинні зосередитися парамедики, з яких складатимуться оновлені бригади екстреної медицини.

У той же час, сьогоднішні лікарі «швидких» про таких чули хіба що в кіно, а швидкі часто використовують, як таксі – людей, які перепили, доставляють додому або в наркологічне відділення.

А щоб боротися з докучливими пацієнтами, які викликають медиків з будь-якої – навіть не найважливішої причини, медичні установи складатимуть «чорні списки».

Крім того, в оновлених бригадах вже буде не просто водій, а екстрений медичний технік, який допомагатиме парамедикам.

Чиновники ж переконані, що молодих фахівців відлякують безглузді виклики і низькі зарплати, тому зарплати обіцяють збільшити, а навантаження структурувати і відправляти пацієнтів до їх сімейних лікарів.

Розбиратися з порушниками буде національна служба здоров'я.

«Сьогодні ще штрафних санкцій не буде до пацієнтів, але настане така відповідальність, коли ці засоби забиратимуть від сімейного лікаря. Ми надамо допомогу, але напишемо, що виклик був необґрунтований, і його страхова компанія просто занесе в «чорний список», - пояснив Анатолій Вершигора.

Початок впровадження обіцяють з нового року, а на повну запрацювати реформа повинна через три роки…

Світлина Івана Житника.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.