Що відбувається в Буринській міській раді та Бурині в цілому?

Відразу зауважу, що в міського голови не є безпосереднім обов’язком чистити сніг на дорогах і косити траву на прибудинкових територіях.

У нього зовсім інші функції. Дві з них найважливіші – забезпечення створення робочих місць і залучення інвестицій до ОТГ.

А косіння трави, прибирання снігу, вивезення сміття тощо – це робота комунальної служби. Їй за це жителі сплачують доволі немалі кошти. І ввесь час за це міському голові та комунальникам не слід дякувати. Бо кошти, які надходять до компідприємства та податки, які сплачуються до місцевого бюджету, левовою часткою витрачаються на виплати зарплат тим же комунальникам і голові…

Дякувати – це все одно, що в магазині заплативши власні кошти за покупку, сто разів розкланятися і двісті сказати слово «спасибі».

Щодо діяльності нинішньої міської ради. Слід усвідомлювати, що міська рада – це не тільки голова із заступниками та управліннями й відділами, а в першу чергу, – депутатський корпус.

Саме депутати і приймають рішення, які потрібні для життєдіяльності громади, та необхідні для її розвитку.

А міська виконавча влада, безсумнівно, їх повинна виконувати.

Найкращий варіант – це коли міський голова знаходить спільну мову з усіма депутатами, і спільно працюють на розвиток громади. Та це ідеальний варіант, який може бути на папері, але не в реальності.

Нинішня виборча система нині – партійна. Значить, представники не однієї політсили, а кількох заходять до ради. І у них, окрім запитів виборців, є й партійні завдання й інтереси. Зрозуміло, сюди входять і керівні посади. За них переважно і точиться боротьба, інколи й запекла.

Ось тут повинен досягатися компроміс між виконавчою владою (в освовному – це міський голова) і народними обранцями.

Тобто, якщо перша сесія нового скликання ще може бути більш-менш урочистою, то подальші – це «політична кухня», на якій хтось зварить борщ, а хтось переб’ється й яєчнею.

У Бурині ж вже на першій сесії, яка відбулася 24 грудня 2020 року, відразу «коса пішла на камінь».

Про пленарне засідання її інтернет-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) детально розповідав у відео мтеріалі в розділі ВІДЕО. Тому не стану повторюватися.

ДЕТАЛЬНО ДИВИТИСЯ Й ЧИТАТИ ТУТ: https://ivanzhytnyk.com/videos/6982-shcho-z-pershoiu-sesiieiu-vosmoho-sklykannia-burynsko-miskoi-rady

Відразу ж після першого голосування стало зрозумілим, що у восьмому скликанні, на відміну від сьомого скликання, міський голова немає більшості. Так він, звичайно, хотів її мати, звідти й виникли «залякування» депутатів, які відмовилися, врешті-решт, від мандатів.

Звідти й «розкрутка» маячні в соцмережах, що нібито «всеукраїнський майдан» розпочнеться саме з Бурині. Звідти й запрошення саме головою сторонніх осіб до невеличкої зали засідань з інших міст Сумщини для його підтримки (за їх же словами).

Хоча що, а чи кого на першій фактично установчій, урочистій сесії (так повинно б бути) нового скликання треба підтримувати?

Хіба що сторонні в залі особи намагалися тиснути на тих депутатів, яких вважають для себе неугодними. А ще й відверто погрожували їм...

Все це можна побачити на відео із сесії.

Також на відео видно, що карантинні заходи проігноровані повністю. Хоча практично щодня в Бурині зростає як смертність від коронавірусу, так і кількість випадків захворювань на коронавірусну інфекцію…

…Хоча був варіант – перед першою сесією зібратися всім новообраним депутатам разом і обговорити всі питання, які повинні були вноситися на сесію. Цей варіант не був задіяний.

У результаті голосування на сесії стало зрозумілим, що в пулі голови є 11 депутатів – 10 від ВО «Батьківщина» та один від «ОПЗЖ».

А в об’єднаних від інших партій нараховується 15 депутатів. Всього в Буринський міській раді зареєстровано 26 депутатів.

І ще про такий нюанс. Віктор Ладуха на сесії зауважив, що серед об’єднаних депутатів – це 70 відсотків самодостатніх людей. Якщо брати за великим рахунком – їх тут 100 відсотків. Це – люди, які займаються виробничою діяльністю. Тобто, вони платять податки до міського бюджету. Тобто, вони мають повне право знати куди витрачатимуться їхні податки.

А за депутатську діяльність місцевим депутатам зарплата не виплачується.

Серед 10 обранців-«батьківщинцвів» в основному депутати з бюджетної сфери.

І ще важливо. Вибори до ради засвідчили, що в Бурині вже виросла нова плеяда політиків. І серед 15 депутатів – це молоді люди, які змогли стати впливовим як у бізнесі, так і в політиці. А ще, окрім кількох старших депутатів, інші за віком – від 35 до 45 років. А це означає, що вони виросли уже в новій Україні, не мають радянських стереотипів, і є справжніми патріотами як Буринщини, так і України.

І це вони підтверджують не словами, а конкретними своїми справами. А за ці справи вони отримали й довіру від своїх виборців, і їхню підтримку…

Я не стану прогнозувати події, які в подальшому відбуватимуться і в Буринській міській раді, і Бурині в цілому. Зазначу тільки єдине: вони будуть непередбачуваними і досить непростими…

Іван Житник, депутат кількох попередніх скликань Буринської районної ради, член Національної спілки журналістів України.

Світлина автора.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.