Тетяна Головко, заступник голови Сумської обласної ради: «Медицина на Сумщині повинна бути доступною і якісною для кожного пацієнта…»

Другий етап медичної реформи на Сумщині обговорили в ході селекторної наради…

Головний акцент заходу – хід впровадження у 2020 році Програми медичних гарантій та спільне обговорення проблемних питань, які вже стали очевидними після старту 1 квітня 2020 року другого етапу медичної реформи, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

Перед початком наради голова Сумської обласної державної адміністрації Роман Грищенко представив директора Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторію Мілютіну, та наголосив, що забезпечення жителів Сумщини доступними і якісними медичними послугами – один з пріоритетних напрямків роботи в області.

Вікторія Мілютіна та заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко звернулися до керівників районів, міст та ОТГ області і головних лікарів з проханням розповісти про перші два тижні роботи в умовах другого етапу медреформи, окреслити ті питання, що потребують доопрацювання. Зокрема, готовності спеціалізованих медичних закладів Сумщини до контрактування з НСЗУ і роботи за новими правилами.

Вікторія Мілютіна акцентувала увагу на вимогах щодо якості надання медичних послуг населенню і зазначила, що Світовий банк виділив Україні 135 мільйонів доларів на удосконалення системи охорони здоров’я та протидію епідемії COVID-19. З цієї суми 50 млн доларів отримає бюджет України за результатами впровадження реформи системи охорони здоров’я, 35 мільйонів доларів направлять на посилення захисту населення від коронавірусу і ще 45 мільйонів доларів підуть на закупівлю медичного обладнання відділень невідкладної медичної допомоги, а також на посилення здатності лікарень надавати допомогу при інсультах.

Участь у селекторі взяли також керівники Департаменту фінансів Олена Батраченко та управління охорони здоров’я ОДА Дмитро Кравцов. Вони відповідали на питання представників районів кожен у своєму напрямку.

Керівники районів та головні лікарі розповідали, що вже отримали перший транш від НСЗУ, майже всюди закриті питання по виплаті заробітної плати медперсоналу. Говорили про пакети медичних послуг, які обрали для контрактування з НСЗУ.

Деякі райони, як, наприклад, Буринський, цікавилися процедурою передачі центральних лікарень в ОТГ після завершення реформи децентралізації. Представники Глухова говорили про нестачу коштів на виплату пільгових пенсій і грошового забезпечення тих медиків, хто пішов служити за контрактом. У ході спілкування порушувалися питання оплати праці медиків, які працюють «на передовій» у боротьбі з коронавірусом, оплати праці медичних працівників у сільській місцевості, а також збереження ФАПів та ФП у віддалених селах.

Також обговорювали медичні маршрути для невідкладних пацієнтів, проблеми в роботі електронної системи охорони здоров’я особливості фінансування медичних закладів в умовах медичної реформи та під час епідемії COVID-19.

Утім, як визначилося у ході розмови, більшість закладів готові працювати в нових для них умовах.

Тетяна Головко подякувала Вікторії Мілютіній за роз’яснення і допомогу, керівникам районів – за активну участь у важливій нараді і наголосила, що завдання усіх органів місцевого самоврядування області – зробити медицину якомога доступнішою і якіснішою для кожного, без винятку, пацієнта.

Захід виявився продуктивним і тривав більш як три години. Усі пропозиції від районів будуть додатково опрацьовані радниками керівників області: від облдержадміністрації – Наталією Куфтеріною, від обласної ради – Сергієм Бутенком, письмово оформлені та передані до органів виконавчої влади.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.