Тетяна Головко: «Ми можемо робити чудові проекти, втілювати прекрасні ідеї, які б вивели Сумщину на новий рівень…» (відео)

Чим займається обласна рада у міжсесійний період, які завдання виконує? Про це говорили в програмі телеканалу АТВ «По суті» із заступницею голови Сумської обласної ради Тетяною Головко.

За ъъ словами, наприкінці жовтня відбудеться пленарне засідання сесії обласної ради, тож наразі триває процес узгодження порядку денного, підготовки проектів рішень, засідання робочих груп, комісій. «Для нас, як завжди, є важливими підсумки по виконанню бюджету за 9 місяців поточного року. Це спільний консолідований процес і показник роботи всіх гілок влади, - наголосила Тетяна Головко. - Для нас цей час, який залишається до нового року, – час аналізу, підбиття підсумків і роботи над помилками. За підсумками 9 місяців обласний бюджет недоотримав 35,6 млн грн. Виконання бюджету триває на рівні 95,5%. У нас є над чим працювати. Також склалася складна ситуація з виплатою зарплати в бюджетній сфері існує прострочена заборгованість по виплаті зарплати у сумі 20 млн грн».

Тетяна Іванівна зазначила, що Сумщина є аграрною областю і зазвичай галузь сільського господарства забезпечувала наповнення місцевих бюджетів. У деяких громадах таке наповнення складало навіть третину від загальної суми бюджету. На сьогодні проблеми з наповненням місцевої казни є навіть в тих районах, де розвинене сільське господарство.

Також заступниця голови обласної ради розповіла, що керівництво обласної ради докладе максимум зусиль, щоб проаналізувати всі факти зменшення обсягів надходжень до бюджетів, зниження темпів їх приросту. Спільно з керівниками райрад і ОТГ депутати готові відпрацювати загальну модель співпраці по зміцненню фінансової спроможності бюджетів громад, вирівняти ситуацію до кінця року, скоординувати роботу в цьому напрямку, бо всі зацікавлені у наповненні як обласного, так і районних бюджетів.

Серед іншого Тетяна Головко розповіла про обласні програми, за якими працює Сумщина: «Наразі триває процес над роботою проекту бюджету на 2020 рік, закінчився конкурс журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади», який уже вдруге проходить під егідою Сумської обласної ради.

У листопаді відбудеться запроваджений обласною радою турнір з шахів та шахів між депутатами усіх рівнів пам’яті першого заступника голови обласної ради Анатолія Річкаля. Пройшов семінар для представників освітньої галузі по впровадженню проекту «Єдина школа». Цей проект надасть можливість покращити якість надання освітніх послуг в школах області і налагодить тісну комунікацію: вчитель-учень-батьки. На наступний рік вдосконалюємо нашу унікальну програму з розв’язання пріоритетних проблем з використанням механізму соціального замовлення, і у цьому сенсі хотілося б, аби ОТГ брали нашу обласну програму як приклад для вирішення соціальних проблем у своїх громадах. Триває процес підготовки програми по розбудові і розвитку системи громадського здоров’я. Ця програма діятиме вперше і має на меті забезпечити в області реалізацію ефективної системи збереження та зміцнення здоров’я населення з точки зору профілактики, попередження захворювань, популяризації активного способу життя. Сподіваюся, що ми її затвердимо і вона стане популярною в громадах. Плануємо запровадити в області телемедицину. Розглядається можливість у 2020 році створити проект «Здорові діти – здорова нація», у рамках якого хочемо привернути увагу до якісного харчування дітей у школах, дитсадках, лікарнях, а головне – запровадити профілактику захворювань серед дітей і підлітків. На наш погляд, головною складовою якості життя і соціального захисту має бути здоров’я людини, і починати цю програму треба з дошкілля».

На переконання Тетяни Головко головним документом, своєрідним фундаментом, основою життєдіяльності нашої області повинна бути Стратегія соціально-економічного розвитку до 2027 року, яку треба відпрацювати спільно з ОДА. У ній має бути врахована специфіка кожного регіону області, бо кожна громада є унікальною. Також на думку Тетяни Головко Сумщині не вистачає Агенції регіонального розвитку, яка була би зв’язуючим інструментом в розвитку області і територій. Наразі депутати працюють над її створенням.

У ході програми Тетяна Іванівна подякувала ОДА, її структурним підрозділам, депутатському корпусу за роботу. «Разом ми можемо робити чудові проекти, втілювати прекрасні ідеї, які б вивели Сумщину на новий рівень, на той рівень, який від нас очікують жителі Сумщини», - резюмувала Тетяна Головко, розповів офіційний сайт Сумської обласної ради.

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.