У Бурині відзначили ювілей першого в Україні монументального пам’ятника Тарасу Шевченку

Тарасу Григоровичу Шевченку в Україні та світі є 1384 пам'ятники. З них 1256 — в Україні та 128 — за кордоном у 35 країнах. Це найбільша у світі кількість монументів, встановлених діячеві культури. А перші монументальні пам’ятники Кобзареві з’явилися 100 років тому, причому першим в такий спосіб його вшанували у місті Ромни Сумської області.

Це було зроблено за правління гетьмана П. Скоропадського. Спорудження пам’ятника було справою державної ваги, але ініціатива належала місцевим жителям. Тарас Григорович неодноразово бував на гостині у Василя Рєпніна, а у 1845 році влітку приїздив спеціально на Іллінський ярмарок, який, на той час, був надзвичайно знаний. Адже при населенні 6 тисяч жителів у місті – туди на торги приїздило більше 120 тисяч люду.

Збереглося також багато свідчень про те, що і твори Шевченка були знані на Роменщині. Вони яскраво ілюструють те, що наші земляки вже в ті роки добре знали і любили вогненне слово Кобзаря. І виявом глибокої шани до Тараса Шевченка було спорудження йому пам’ятника у 1918 році.

Автором цього монументального пам’ятника є відомий скульптор і кінорежисер Іван Кавалерідзе.

І хоча, на той час, в Україні йшли революційні події – було палке бажання будувати пам’ятник. Багато простих людей прагнули допомагати не просто матеріально, а й самі хотіли взяти безпосередню участь у зведенні монументу. І спільними зусиллями громадян міста за короткий термін, у пів року, роботу було завершено.

Цьогоріч виповнюється 100 років із тих славетних подій нашої минувшини. Саме цій даті і був присвячений історико-мистецький екскурс «Увіковічення величі Т.Г. Шевченка і монументальному мистецтві».

Захід підготували працівники Буринської центральної публічної бібліотеки для слухачів Університету ІІІ віку та всіх поціновувачів творчості Великого Кобзаря.

Бібліотекар Наталія Падалко познайомила присутніх з історією встановлення пам’ятника, підкріплюючи свою розповідь слайдами з фотографіями.

Гості також переглянули електронну презентацію «Стає твій образ наче промінь» та онлайн-перегляд із електронного ресурсу Вікіпедії про пам’ятники та пам’ятні знаки Кобзареві.

Приємне враження у присутніх викликало те, що серед них є пам’ятний знак, встановлений у нашому місті за проектом відомого земляка, художника-графіка Миколи Бондаренка.

Слухачі пройнялися цікавою темою і самі почали згадувати та читати вірші Тараса Шевченка.

Традиційно в кінці заходу ведуча познайомила присутніх з літературою представленою на книжково-ілюстративній виставці «З Кобзарем у серці»...


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.