У бібліотеках Бурині відзначали День визволення України

28 жовтня 2018 року Україна вшанувала 74-ту річницю вигнання нацистських окупантів із України.

Український інститут національної пам’яті звернувся до українських медіа, органів державної влади та місцевого самоврядування вшанувати українців, які віддали життя, виганяючи нацистських окупантів в лавах Червоної армії або Української повстанської армії.

А також пропонував використовувати термін «вигнання нацистських окупантів із України» замість сполучення «визволення України від фашистських загарбників», пояснюючи тим, що після 28 жовтня 1944 року Україна не стала вільної державою, тож термін «визволення» є історично некоректним.

Для відзначення цієї дати в Буринській центральній публічній бібліотеці зібралися на засідання круглого столу «Герої не вмирають і не вмруть, Героїв пам’ятатимуть віками» учасники війни, актив районної організації ветеранів, районної організації ветеранів воїнів-інтернаціоналістів «Обов’язок», учасники операції об’єднаних сил, слухачі Університету ІІІ віку, учні першої міської школи.

У заході взяли участь голова Буринської районної державної адміністрації Василь Михайлович Бойко, керуюча справами виконавчого комітету (секретар виконавчого комітету) Буринської міської ради Оксана Анатоліївна Іваненко, т.в.о. начальника відділу культури і туризму Буринської райдержадміністрації Андрій Олегович Падалко, завідувачка методичного кабінету управління освіти, молоді, спорту, культури та туризму Буринської міської ради Людмила Григорівна Конопленко.

Бібліограф центральної публічної бібліотеки Лідія Василівна Герасименко розповіла присутнім про історичні події визволення України від нацистських окупантів у 1941-1944 роках. Вона зауважила, що у роки Другої світової війни Україна опинилася в епіцентрі жорстоких битв. Впродовж 1941–1944 років на території України відбулися битви за визволення Європи від фашизму.

Від Дніпровського Правобережжя до Відня, Праги та через Берлін проліг бойовий шлях фронтів, які увійшли в історію Другої світової війни як чотири Українських фронти. Українці пліч-о-пліч із союзниками звільняли Європу від нацизму.

У лавах Червоної Армії воювало понад 6 млн. українців. Сотні тисяч українців боролись із нацизмом у Русі Опору, у партизанських загонах та підпіллі.

У своєму виступі Лідія Василівна згадала Героїв Радянського союзу, уродженців Буринщини: Івана Васильовича Прасолова, Андрія Лаврентійовича Гетьмана, Гая Петровича Головенського, Олексія Антоновича Осадчого, Петра Логвиновича Романенка, Федора Кузьмича Фака.

Гідність – найважливіша риса кожного із Героїв, які боронили рідну землю і саме тому вони, не вагаючись, йшли на ризик, йшли на смерть. Заради життя! Вічна пам’ять Героям.

Але і сьогодення сповнене болю та тривоги за учасників операції об’єднаних сил на Сході нашої Батьківщини.

Наші хлопці самовіддано захищають державні рубежі. Ми віримо, що наша Україна сильна. І впевнені, що ми знову переможемо в боротьбі за нашу свободу.

На жаль, 13 воїнів-земляків віддали своє життя заради незалежності нашої України, а це Бараненко Олександр, Брайченко Олег, Городецький Леонід, Колот Микола, Коробенков Олексій, Кравченко Віталій, Лавошник Юрій, Михайлик Володимир, Федорченко Олексій, Головко Сергій, Гончаренко Юрій, Барсуков Андрій, Линник Олександр.

Йде зміна поколінь і дуже важливо, щоб молодь знала про тих, хто не жалкуючи сил, здоров’я, самого життя, воював із найжорстокішим та безжалісним ворогом людства – фашизмом.

Буринська центральна дитяча бібліотека постійно проводить заходи з національно-патріотичного виховання.

До зустрічі долучилися користувачі дитячої книгозбірні Профір Анна, Скакун Дар’я та Артем Падалко.

Діти висловили думку, що війна поступово відходить у минуле і стає сторінкою у підручниках історії, у спогадах ветеранів.

Усе складніше простягати ниточку від покоління до покоління, і буде страшно, якщо вона обірветься.

Тому завдання молоді XXI століття – зберегти правду про війну та пам’ять про людей, які захистили країну в лиху годину. Вони від усього серця побажали присутнім щастя, здоров’я, добра, енергії та бадьорості духу, щоб загальна любов, увага й тепло супроводжували їх скрізь і завжди.

До обговорення теми за «круглим столом» активно долучилися всі учасники заходу. У кожного війна – це болюча тема, адже торкнулася батьків, дідів-прадідів.

Книжково-ілюстративна виставка «Заради миру пам’ятаймо про війну» привернула увагу присутніх своїм наповненням.

На ній були представлені матеріали про Другу світову війну, книги та статті про подвиги простих українців, які воювали за вигнання нацистів із України. Також цікавим доповненням виставки були краєзнавчі матеріали про окупаційний період та визволення Буринщини.

Учасники заходу висловили думку, що подібна форма зустрічей у стінах бібліотеки цікава та корисна.

Вони побажали щоб і надалі у книгозбірнях збиралися небайдужі громадяни, обговорювали актуальні проблеми сьогодення.

У спілкуванні кожна особистість дізнається щось нове та цікаве для себе і почувається важливою та потрібною частинкою соціуму…

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.