Від Путивля й до Карпат воювали партизани…

22 вересня 2018 року у Путивлі – місті, звідки у роки другої світової війни взяв свій початок народний визвольний рух, відбулися урочисті заходи до Дня партизанської слави. Вшанувати героїчні вчинки дідів-прадідів, які в буремні часи долучилися до лав народних месників, зібралися путивляни, численні гості з інших міст України, представники регіональної та місцевої влади.

Від імені Сумської обласної ради учасників святкувань вітали перший заступник голови Анатолій Річкаль, депутати Олександр Стрельченко, Микола Войтенко та Галина Меньшова.

За традицією урочистості стартували безпосередньо у Путивлі, а далі всі бажаючі вирушили до славетного Спадщанського лісу, де все довкола нагадує про подвиги партизанів 77-річної давнини.

Під час свого виступу Анатолій Річкаль зауважив, що сьогодні події Другої світової війни трактують по-різному.

«Можливо, в них є якась частка правди, однак чи можна применшувати, наприклад, значущість партизанського рейду, що увійшов в історію під назвою «Від Путивля до Карпат»? Чи можна забути біль Нової Слободи, де в 1942 році карателі знищили 586 її жителів? Це наша історія – стражденна та водночас звитяжна... І те, що 22 вересня встановлено на державному рівні як День партизанської слави, це передусім, данина поваги ветеранам тієї війни, кожному, хто наближав омріяну перемогу на фронті й у тилу», – відзначив Анатолій Якович.

Він наголосив, що згадка про будь-яку людину не змеркне доти, доки живуть ті, хто її пам’ятають.

А спомини про подвиги народних месників житимуть допоки й віку. Учасники партизанської й підпільної боротьби були, є і будуть взірцем мужності, саможертовності та незламності духу. Тож і шанувати їх потрібно як справжніх героїв.

Анатолій Річкаль також звернув увагу на те, що органи місцевого самоврядування м. Путивль дуже шанобливо ставляться до минулого свого краю, котрий зажив слави партизанського.

«Колиска визвольного руху – Спадщанський ліс – перетворюється на самобутній культурний осередок, цікавий не лише для знавців історії, а й туристів. Ось і на День партизанської слави тут організували змістовні заходи з театралізованими дійствами, концертними номерами, реконструкцією боїв, оригінальними музейними експозиціями. Глядачів зібралося дуже багато», – сказав Анатолій Річкаль.

І підкреслив, що цілком розділяє прагнення керівників Путивльського району Євгена Южакова та Миколи Шульги, начальника управління культури і туризму Сумської обласної державної адміністрації Олени Мельник зробити місто партизанської слави туристично привабливим.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.