Анатолій Річкаль: «Конкурентноспроможність будь-якої держави на світовому ринку залежить від рівня професійної підготовки кадрів»

Репрезентація концепції підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти за трьома проектами відбулась сьогодні, 25 травня 2018 року, на базі Машинобудівного коледжу СумДУ.

На репрезентації проекту були присутні перший заступник голови Сумської обласної ради Анатолій Річкаль, голова Сумської обласної державної адміністрації Микола Клочко, народний депутат України Олег Медуниця¸ гендиректор ТОВ «Гуала Кложерс Україна» Володимир Заєць, ректор СумДУ Анатолій Васильєв, директор Департаменту освіти та науки ОДА Вікторія Гробова та керівництво міста, повідомляє офіційний сайт Сумської обласної ради.

За словами Миколи Клочка, втілення в життя цього масшабного проекту є черговим доказом активної співпраці влади, освіти і бізнесу.

«Завдяки спільній і злагодженій роботі народних депутатів – членів бюджетного комітету, обласної влади, міської ради, представників бізнесу та наших освітян Машинобудівний коледж СумДУ отримує проект, яким можуть скористатися й інші виші та заклади профтехосвіти у співпраці з бізнесом області. А потім, можливо, його застосовуватимуть в інших областях України», – зазначив він.

Кошти на створення навчального центру дуальної освіти на базі Машинобудівного коледжу СумДУ «Нове життя» було залучено з чотирьох джерел фінансування – Державного бюджету – 4 млн. грн, бюджетів області та міста – по 2 млн. грн та партнера даного проекту - групи компаній «Технологія» – 3 млн. грн.

У свою чергу, перший заступник голови обласних парламентарів зауважив, що подібні навчальні центри дуальної освіти, пілотний проект якого сьогодні запущено, – одиничні.

«Конкурентноспроможність будь-якої держави на світовому ринку та якість життя її населення напряму залежить від рівня професійної підготовки кадрів, – підкреслив Анатолій Річкаль. – Сподіваюся, що інші представники бізнесу також підуть слідом за цим прикладом і на Сумщині у навчальних закладах стане якомога більше таких центрів, які допоможуть студентам краще адаптуватися у виробничий процес».

Директор коледжу Микола Антиков та представник компанії «Технологія» продемонстрували презентацію та розповіли усі нюанси створення центру.

«Половина роботи завершена, - зазначає він, - модернізовано навчальні програми, введено нові предмети, оновлено навчальну літературу, підписано 3 договори на проходження практики з підприємствами «Технологія», ТОВ «Гуала Кложерс Україна» та ТОВ «Гуалапак Україна». На часі – створення сучасних лабораторій та навчальних класів, стажування викладачів та спеціалістів на підприємствах та отримання лізенції від Міністрерства освіти та науки».

За словами ректора Сумського державного університету Анатолія Васильєва, філософія дуальної освіти, коли студенти поєднують навчання із практичною діяльністю на підприємствах, широко розповсюджена в Європі. Наприклад, у Німеччині 30 відсотків вишів і всі заклади профтехосвіти працюють за цією системою. Застосовують дуальну освіту і в СумДУ.

Вікторія Гробова наголосила, що однією з найважчих проблем української вищої освіти є практично катастрофічна «відірваність» від ринку праці.

«Основне завдання упровадження елементів дуальної форми навчання – усунути основні недоліки традиційних форм і методів навчання майбутніх кваліфікованих робітників, подолати розрив між теорією і практикою, освітою й виробництвом та підвищити якість підготовки кваліфікованих кадрів із урахуванням сучасних вимог роботодавців», - говорить директор Департаменту освіти та науки ОДА.

Про додаткові стимули для студентів говорив Володимир Заєць, який зазначив, що на сьогодні вже 28 студентів проходять оплачувану практику на підприємствах товариства, - і це лише початок.

«Економіка країни процвітатиме лише тоді, коли в неї інвестуватимуть. Вкладемо в майбутнє - матимемо сильну та незалежну державу. Сподіваюся, що наша співпраця продовжиться і студентам, які навчатимуться за цією системою освіти, не потрібно буде здобувати додаткову кваліфікацію», – зауважив гендиректор ТОВ «Гуала Кложерс Україна».

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.